fredag, september 04, 2009

 

Rachel Ashwell,heter kvinnan som skapade Shabby Chic............ 

Hon är född och uppvuxen i England, men bodde på 1980-talet i USA där hon arbetade som stylist. När hon blev mamma första gången fick hon anledning att fundera över hur det skulle gå att kombinera det nya livet med barn med att även fortsättningsvis kunna ha ett vackert hem. Ashwell tänkte “det ska vara vackert, bekvämt och funktionellt”. Lösningen blev till en början att sy vita överdrag till alla sittmöbler. De var lätta att slänga i tvättmaskinen och gav rummen ett skön välkomnande känsla. Det dröjde inte länge förrän hennes vänner också ville ha vita möbelöverdrag.

1989 öppnade hon sin första butik, i Santa Monica i kalifornien. Där såldes hennes vita möbelöverdrag tilsammans med en mix av loppisfynd och gamla möbler i Shabby stil. Sedan dess har hon öppnat ytterligare 12 butiker över hela USA.

1996 gav Ashwell ut en bok med titeln “Shabby Chic”, vilken har följts av ytterligare 4 böcker. Och 1999 hade hon en egen TV-show om Shabby Chic som sändes i amerikansk TV.
Färger och mönster Ledordet för alla färger när det gäller Shabby Chic är ju ljust.
Det innebär att huvudfärgskalan håller sig inom vitt, creme-färgat, ”antikvit”, vaniljsås-gult och ljust grått
Allt detta ljusa kontrasterar fint mot enstaka möbler eller detaljer med lite mer dekor. Det kan till exempel vara ett skåp i mörkt träslag, men oftast är även möblerna i Shabby-stilen ljust färgade eftersom de dominerar ett rum så starkt. Däremot kan mindre inredningsdetaljer vara både mörka eller mönstrade. Till exempel svarta tavelramar mot vita väggar, svartvita/sepiafärgade fotografier, vitt + silver… Vanligt är också enstaka detaljer som textilier i romantiskt blommönster.


Man kan med fördel också blanda kontraster i material: exempelvis ljuva gammaldags Mårbackapelargoner i ruffa betongkrukor, ljuva ros-tyger i kombination med grovt oblekt linne, svarta ramar till gamla blekta vykort.


Det finns några grafiska mönster som ofta återkommer: franska liljan, kungakronor, barn, änglar, bokstäver eller text på saker och ting …


Olika Shabby-stilar

Utöver alla våra personliga tolkningar av Shabby så kan man i dag skönja några huvudlinjer i Shabby Chic-världen.


Amerikansk västkust
Den första kan vi kan kalla “Den amerikanska västkust-shabbyn”. När grundaren av Shabby Chic, Rachel Ashwell, öppnade sin första butik och skapade uttrycket Shabby Chic så var det i Santa Monica i Kalifornien. Ashwell är född och uppvuxen i England men bor sedan många år i USA, och hon säger själv så här om dessa två världar: ”I min Shabby Chic gifter sig mitt engelska arv med den fräscha och eklektiska* kaliforniska livsstilen.”

(*Eklektisk = som är öppen för att förena idéer från olika håll)

Engelsk Cottage
Den andra stilen kan sägas vara en mer engelsk “cottage-stil” eller “country-living” (vilken självklart återfinns även i USA där många har engelska rötter och gärna inreder därefter). Där har man tydligare strävat efter att plocka upp det lantliga livet, den gamla bondgården. Den engelska stilen rymmer ofta väldigt mycket rosor och är lite ”gulligare” jämfört med vad vi svenskar är vana vid att uppleva som Shabby. Kanske är det något i stil med engelsk cottage vi svenskar hamnar i när vi applicerar Shabby Chic på våra torp eller lantställen?

Nordisk
Slutligen så har vi i de nordiska länderna börjat utveckla vår egen variant. Framför allt i Danmark återfinns Shabby Chic i mängder av små butiker och antikaffärer över hela landet. Kanske passar den lite “inte-så-perfekta” finishen och återbruket av det gamla danskarna särskilt väl - vi svenskar upplever ju ofta våra grannar som bättre på att leva avslappat än vad vi själva är!
Den nordiska Shabby-stilen är mer renodlat vit och stilren än de engelska och amerikanska. Visst mixar vi gärna in något lite rosigt eller snirkligt här och var, men vi håller en ljusare, mindre prålig och mindre dekorerad linje. Och vi hämtar gärna inspiration i våra 1600-, 1700- och 1800-talsrötter, där såväl rokoko som gustavianskt och empir och allmoge funkar - så länge det är ljust i färgen. Helt rätt - vi ska gräva där vi står!


Sammanfattningsvis
Slutligen kan man nog säga att grundstommen är densamma i alla de olika stilinriktningarna: det ska gärna vara ålder på föremålen, eller åtminstone se ut så. Möbler ska ha en vit/antikvit/ljusgrå färgskala och helst vara nötta och med patina. Det är snarast när det kommer till textilierna och prydnadsföremålen som stilarna sticker iväg åt lite olika håll: där man i Amerika kanske håller sig åt det lite eleganta hållet, i England blir lite mer romantisk och “gullig”, och här i Norden håller mer stilrena och lite nedtonade linjer i färger och utrryck.


I slutänden är det nog så att Shabby Chic blir vad vi alla formar den till att bli. Faktiskt utvecklar vi ju den tillsammans i våra hem och på våra bloggar och sajter just nu till att bli en särskild svensk gren av Shabby
...Älskar det rosa blommiga mönstret på allt,visst är trädskorna söta..
Här har jag ställt dom på min steghylla
Ha en underbar dag alla läsare//kram

1 kommentar:

Anonym sa...

hej vilka sötta trädskor,,,att du får till allt så bra,,,,duktig är du,,,måste få se allt hosdig sen,,,gud va trist väder i dag,,,ja sitter o tittar på svenska hjärtan ha ganska rolig men verkliga händelser som händer varje dag i vardagen,,,sen blir det till att jobba kväll,,,har så bra så hörs vi,,,kramiz

Related Posts with Thumbnails